World Cup in Hurghada laatste van 2018

Dick Jaspers kan in de laatste World Cup de nieuwe nummer 1 van de wereldranglijst worden: Frédéric Caudron nu nog aanvoerder van klassement.

01 december 2018

HURGHADA - De zevende en laatste World Cup van 2018 gaat morgen (zondag, 2 december) traditioneel van start in de Egyptische badplaats Hurghada aan de Rode Zee. Het toernooi heeft een maximale bezetting en wordt na vier dagen van voorronden officieel geopend met het hoofdtoernooi vanaf donderdag tot en met zaterdag. Frédéric Caudron is al zeker van de overinning in het World Cup klassement en verdedigt zijn eerste plaats op de wereldranglijst. Viervoudig wereldkampioen Dani Sánchez, gezakt op de ranglijst, moet in Hurghada voor het eerst al in de voorronden starten. Voor de toeschouwers en toeristen zal het verblijf in het Egyptische resort buiten de biljartarena zeer aangenaam zijn: 27 graden overdag, 16 in de nacht.

 

 

Dick Jaspers kan in Hurghada een aanval doen op de nummer 1 positie van Frédéric Caudron op de ranglijst. De toernooilocatie is het Sheraton Somabay hotel op zo'n 45 kilometer van het centrum van Hurghada. In totaal gaan 149 spelers van start, van wie 14 voor het hoofdtoernooi zijn geplaatst volgens de wereldranglijst en drie wildcard houders. De veertien geplaatste spelers zijn Frédéric Caudron, Dick Jaspers, Haeng-Jik Kim, Eddy Merckx, Marco Zanetti, Jung Han Heo, Semih Sayginer, Quyet Chien Tran, Sameh Sidhom, Murat Naci Coklu, Torbjörn Blomdahl, Sung-Won Choi en Jae-Ho Cho. Het is de laatste keer dat een World Cup toernooi in deze vorm wordt gespeeld. Volgens de nieuwe regels wordt vanaf 2019 in het hoofdtoernooi van de World Cups met 32 spelers op de eerste dag in poules van 4 gespeeld, waarvan de nummers één en twee zich plaatsen voor de knock-outs.

De drie wildcards in Hurgahda zijn voor Mohsen Fouda en Ahmed Abdallah namens de organisatie en Huberney Catano namens de UMB. Dani Sánchez is niet de enige topspeler op de laatste kwalificatiedag voor het hoofdtoernooi: ook Tayfun Tasdemir, Myung-Woo Cho, Nikos Polychronopoulos, Dong-Koong Kang en Jérémy Bury moeten zich eerst kwalificeren voor het hoofdtoernooi. De overwinning van het World Cup circuit is al zeker voor Frédéric Caudron met 260 punten. De nummer twee is Eddy Merckx (186 punten. De wedstrijd om de Supercup tussen de wereldkampioen en de World Cup winnaar en de verkiezing van Speler van het Jaar, beide goed voor 5.000 euro, staat niet meer op de kalender van de UMB.

De top 14 is ook volgend jaar belangrijk voor plaatsing voor de World Cups. Daarnaast is een plaats in de top 20 goed voor invitaties van de vijf 3CC Masters toernooien, die volgend jaar in februari, mei, juli, september en december op de kaleners staan. De rankingpunten van Somabay vervangen de punten van La Baule in 2017. Torbjörn Blomdahl, nummer 13 op de ranglijst, raakt de 80 punten voor zijn overwinning in La Baule kwijt. De Zweed moet zeker de halve finales halen in Hurghada om in de top 20 te blijven. Frédéric Caudron begint vanaf Hurghada aan een reeks waarin hij veel rankingpunten verliest: 54-38-80-38. Dick Jaspers kan de nieuwe leider van de wereldranglijst worden als hij twaalf punten meer haalt dan Caudron in Hurghada.

Een opvallende speler op de eerste kwalificatiedag, zondag, is de Belg Peter De Backer, die in een ver verleden successen behaalde in Hurghada, maar uit het World Cup circuit is verdwenen. Antonio Montes, Jacob Haack Sörensen, Savas Bulut en Ronny Brants zijn bekende spelers voor de tweede dag op maandag. Op de derde dag is de arena onder meer voor Filippos Kasidokostas, Martin Horn (winnaar van de World Cup in La Baule dit jaar), Dion Nelin, Duc Anh Chien Nguyen, David Zapata, Chi Yeon Cho en Jean Paul de Bruijn, Therese Klompenhouwer en Tolgahan Kiraz.

De woensdag verschijnen grote namen als Dani Sánchez, Jérémy Bury, Tayfun Tasdemir, Nikos Polychronopoulos, Dong-Koong Kang, Tonny Carlsen, Eddy Leppens, David Martinez, Javier Palazón, Myung-Woo Cho, Birol Uymaz, Adnan Yüksel, Can Capak en Roland Forthomme in de arena.

Voor Nederland starten verder Barry van Beers, Glenn Hofman, Wilco van Wijk, Sylvia Eckel, Ronald van Geyt en Volkan Cetin. Jean Paul de Bruijn en Barry van Beers treffen elkaar in dezelfde poule in de voorronden op dinsdag. Glenn Hofman speelt onder meer tegen de sterke Korean Chi Yeon Cho, Therese Klompenhouwer tegen de Japanner Hideaki Kobayashi.

Kozoom zendt alle wedstrijden uit: op de eerste twee dagen van de voorronden gratis voor de Kozoom-leden, daarna voor de Premium-abonnees.

Driebanden Internationaal World Cup
Volg ons online