World Cup naar sensationeel slot in Porto

De Nederlandse nummer 1 Dick Jaspers heeft de finales van de World Cup in Porto gemist door een spectaculaire uitschakeling. Jaspers leidde met 49-42, miste een matchpunt en werd daarna afgetroefd door de Egyptenaar Sidhom met een winnende serie van 8. De finales van de World Cup geven een verrassende ontknoping te zien met twee Vietnamezen, de Fransman Bury en de Egyptenaar Sidhom. Dick Jaspers houdt wel zijn eerste plaats op de wereldranglijst ondanks het verlies van kostbare rankingpunten.

02 juli 2023

PORTO – De World Cup in het Portugese Porto, de derde van het jaar, heeft twee dagen van spektakel achter de rug in het hoofdtoernooi met 32 spelers. Dat heeft geleid tot vier spelers voor de finaleronden met twee Vietnamese kanshebbers. De laatste vier die strijden om de World Cup zege zijn zeer verrassend, want zelden is er zo’n veldslag geleverd onder de grote tenoren in het mondiale driebanden, waarin Jérémy Bury als enige Europeaan om goud mag strijden. Dick Jaspers (nummer 1 van de wereld), Marco Zanetti (2), Torbjörn Blomdahl (3), Tayfun Tasdemir (4), Myung Woo Cho (5) en Eddy Merckx (6) zijn alleen uitgeschakeld voor de hoofdprijs. Van de spelers uit de top tien zijn alleen de Egyptenaar Sameh Sidhom, de Vietnamees Quyet Chien Tran en de Fransman Jérémy Bury over, samen met de vrij onbekende Vietnamees Hong Chiem Thai, de huidige nummer 31 van de wereldranglijst. Dick Jaspers behoudt ondanks de uitschakeling en het verlies van 80 rankingpunten in deze World Cup wel de nummer 1 positie op de wereldranglijst.

De 24-jarige Vietnamees Thai Hong Chiem, een ware dark horse die slechts enkele World Cups speelde, was halve finalist op de laatste Aziatische kampioenschappen na Myung-woo Cho en Tran Thanh Luc, de andere revelatie van deze World Cup in Porto. De jonge Thai, tegenstander van zijn illustere landgenoot Tran op de finaledag, komt minimaal dicht in de buurt van de mondiale top 20 met voor nu een gemiddelde van 1.670. In de aanloop naar de slotdag versloeg hij eerst Roland Forthomme en Eddy Merckx en daarna zijn ook al verrassende landgenoot Phuong Vinh (1.762 over zijn zes wedstrijden) door op een achterstand van 49-42 te eindigen met 8! En tenslotte, in de kwartfinales, versloeg Thai de Duitser Martin Horn met 50-44 in 37/36 beurten. Kortom, Hong Chiem Thai, Phuong Vinh Bao, Thanh Luc Tran, zijn de absolute namen om te onthouden, de kometen uit het Vietnamese driebandenveld.

De andere drie halve finalisten zijn regelmatige top 14-spelers: Sameh Sidhom (8e van de wereld), Quyet Chien Tran (10e van de wereld en Jérémy Bury (11e van de wereld). Tran en Bury hebben elk al een keer een World Cup gewonnen, Sidhom heeft in zijn carrière nog maar één finale gespeeld.

 De halve finales zijn vandaag, zondag:

10.00 uur (11.00 in West Europa): Samh Sidhom-Jérémy Bury

12.00 (13.00 West Europa): Hong Chiem Thai-Quyet Chien Tran  

De Fransman Jérémy Bury (1.788) haalde een totaal van 5 punten uit 6 partijen in het hoofdtoernooi en schakelde vandaag op briljante wijze Nikos Polychronopoulos uit in 20 beurten met een serie van 18 en Marco Zanetti met 50-46 in 30 met een geweldige start van 24 in 6 beurten. Dat gebeurde in een  wedstrijd waar velen naar uitkeken, omdat er veel op het spel stond tussen deze twee spelers. De Italiaan speelde met grote belangen, want na de uitschakeling van Dick Jaspers in de 1/8e ronde tegen Sameh Sidhom (de Egyptenaar met een slotserie van 8 toen Jaspers met 49-42 leidde), kon Zanetti de ongekende nummer één van de wereld worden als hij de World Cup in Porto zou winnen.

Sameh Sidhom (1.553) versloeg Berkay Karakurt, Huberney Cataño, Dick Jaspers en Kim Jun-Tae over de twee dagen! Een overwinning in deze World Cup zou hem naar de top drie van de wereld brengen. Sidhom greep zijn kans tegen Dick Jaspers (2.000 gemiddeld), bleef lang in contact en profiteerde van een gemiste wedstrijdbal van de Nederlander. Dick Jaspers, zoals bekend, verspeelt in deze World Cup 80 rankingpunten, net als in de volgende World Cup.

Tran Quyet Chien (1.648), versloeg Huberney Cataño en Sameh Sidhom in de poule van de beste 32. Hij domineerde vervolgens Tayfun Taşdemir in de 1/8 finales in 29 beurten en daarna Kim Haeng-jik in de kwartfinales in 24 beurten met drie series van acht in deze wedstrijd.

Dus geen enkele speler uit de top 6 van de wereld zal deze zondag aanwezig zijn voor de laatste toernooifase. Torbjörn Blomdahl, die de laatste World Cup won in Ho Chi Minh, kwam zelfs niet verder dan de eerste ronde met een gemiddelde van slechts 1,144, terwijl Eddy Merckx ook in die openingsronde werd uitgeschakeld met een gemiddelde van 1.532.

Zondag zal Jérémy Bury het dus in de halve finales opnemen tegen Sameh Sidhom, gevolgd door de Hong Chiem Thai tegen Tra Quyet Chien Tran. De finale is om 16.00 uur plaatselijke tijd, 15.00 uur in West Europa.

Tekst: Frits Bakker.

Foto:  de verrassende Vietnamees Hong Chiem Thai

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online