World Cup in Seoul is qua entourage lang geen Veghel

De World Cup in Seoul, die maandag van start is gegaan, kan volgens de eerste reacties van Europese spelers nog niet in de schaduw staan van Veghel. Morgen gaan op de derde dag vijf Nederlanders in de arena voor een plaats in de volgende ronden.

07 november 2023

SEOUL – De Nederlanders stromen vandaag en morgen binnen in de World Cup van Seoul, die volgt op de World Cup in Veghel. Morgen, woensdag, komen er al vijf in actie: Jeffrey Jorissen, Sam van Etten, Joey de Kok, Volkan Cetin en Jordy de Kruijf, die dinsdag zijn poule won, onder meer tegen een sterke Japanner. In het Koreaanse biljart- en trainingscentrum in Taereung, vlakbij de hoofdstad Seoul, startte maandag de voorlaatste World Cup. Het toernooi staat op de kalender tussen Veghel (Nederland) en Sharm El Sheikh (Egypte), twee plaatsen die alom door spelers worden geroemd om de accommodaties, de speelzaal en de sfeer. De World Cup in Zuid Korea, dat toch het mekka van driebanden is, is volgens de eerste Europese spelers die er zijn gearriveerd een tegenvaller. De reacties: ,,Een sobere speelzaal, geen toeschouwers, geen eten te krijgen, geen schone douches.’’ Maar gelukkig zijn de matchtafels wel van hoge kwaliteit.

 

 

Dat demonstreerde onder andere de Koreaan Jin Youl Kim, die in zijn partij tegen de Turk Muharrem Peker van start ging met een serie van 15. En de nummers 1 en 2 van deze dag: Sung Won Jang met 2.222 gemiddeld en Raul Cuenca met 2.000.

Raul Cuenca, de Spaanse klassieke speler, won er in elk geval al zijn eerste vier partijen met 2.000 moyenne op de tweede dag. De 43-jarige speler, met enkele Europese kadertitels op zijn naam, wil de vergelijking met Veghel, vorige week, graag maken. ,,Voor ons, de spelers, was Veghel een perfecte plaats om te spelen: eten wat je wilt, goede hotels, supermarkt naast de zaal, vlakbij het vliegveld, goede muziek tijdens de partijen en heel veel toeschouwers die hun idolen kwamen aanmoedigen. Heel mooie atmosfeer. Hier in Seoul was het toen ik hier kwam een grote teleurstelling, omdat er helemaal niets in de buurt is. De arena is een heel oud paviljoen, er zijn geen toeschouwers. Ik weet zeker dat er in dit biljartland veel mooiere plaatsen zijn om een World Cup te spelen. De Koreaanse mensen van de organisatie zijn prettig, al het andere zou veel beter kunnen.’ ' Cuenca overleefde dinsdag zijn tweede dag in Seoul, waar hij zijn tweede World Cup op rij speelt.

De Nederlander Jordy de Kruijf was ook bij de zestien poulewinnaars met overwinningen tegen de Japanner Kanbara met 30-24 in 48 en de Belg Alain Saeijs met 30-23 in 37. Hij baande de weg voor drie spelers met wie hij alle volgende World Cups gaat spelen: Jeffrey Jorissen, Sam van Etten en Joey de Kok. ,,Ik heb een goed lopend bedrijf met inkoop en verkoop van biljartkeuen wereldwijd. Daar kan ik de World Cups van betalen’’, verzekert De Kruijf, die in zijn jonge carrière drie keer Nederlands kampioen bij de junioren werd. De 30-jarige De Kruijf, die al vijftien World Cups buiten Nederland speelde, komt overigens voor het eerst in Zuid Korea in actie.

Song Won Jang was de beste winnaar op dinsdag met 30 in 14 tegen Marcos Morales en 30 in 13 tegen Manolis Minaoglu.

De ranglijst wordt gedomineerd door 7 Koreanen als poulewinnaars, vier Turken en twee West Europeanen, de Spanjaard Raul Cuenca en Jordy Kruijf.

Dagranglijst van dinsdag:

Sung Won Jang 4-2.200-11

Raul Cuenca 4-2.000-6

Van Ly Dao 4-1.764-7

Tarik Yavuz 4-1.500-8

Jin Youl Kim 4-1.463-15­

Su Hyun Cho 4-1.363-6

Muammer Rahmet 4-1.333-6

Jin Woo Heo 4-1.304-8

Yong Pyo Lee 4-1.304-6

Han Thanh Lam 4-1.276-8

Su Yeong Park 4-1.250-6

Viet Hoang Minh 4-1.200-7

Ali Gunbay 4-1.071-8

Jordy de Kruijf 4-0.810-6

Hyun Il Song 3-1.016-7

Han Thanh Lam 2-1.500-8

Ismet Esen 2-1.106-6

Bekendste spelers in de Woensdag-poules:

Poule A: David Pennör, Manuel Rui Costa

Poule C: Jose Juan Garcia, Dong Ryong Kim, Jordy de Krijf

Poule D: Burak Hashas, Robinson Morales

Poule E: Jeffrey Jorissen, Wan Young Choi, Viet Hoang Minh Thon

Poule F: Ryuuji Umeda, Cengiz Karaca

Poule G: Sam van Etten, Han Thanh Lam, Jose Miguel Soares

Poule H: Joey de Kok, Young Pyo Lee, Turgay Orak

Poule I: Tran Thanh Tu Nguyen

Poule J: Gökhan Salman, Muammer Rahmet, Jun Hyuk Son

Poule K: Volkan Cetin, Su Hyun Cho, Omer Karakurt

Poule N: Van Ly Dao, Hoan Tat Nguyen

Poule O: Tatsuo Arai, Raul Cuenca, Kostas Kokkoris

Poule P: Pierre Soumagne, Ahmet Alp, Sung Won Jang.

Tekst: Frits Bakker

Foto: Jordy de Kruijf (rechts) en Joey de Kok aan de Koreaanse avondmaaltijd

 

 

 

 

 

 

Driebanden World Cup
Volg ons online