World Cup verder zonder twee spelers uit top drie

Caudron, Polychronopoulos en Cho de sterren van de eerste dag, Jaspers en Merckx uit de top drie van de wereld uitgeschakeld op eerste dag World Cup Antalya

27 april 2018

ANTALYA - De eerste World Cup van dit jaar is op de eerste dag al twee spelers uit de top drie van de wereld kwijt. In het Turkse vakantieoord Antalya, waar jaarlijks vele miljoenen toeristen neerstrijken, staat dit weekend de elite van het mondiale driebanden in de schijnwerpers. De volle tribunes in het Bosphorus hotel keken hun ogen uit op de openingsdag: Frédéric Caudron, Nikos Polychronopoulos en Jae-Ho Cho waren de smaakmakers. Dick Jaspers en Eddy Merckx, de nummers twee en drie van de wereld, hebben het slagveld na één dag al verlaten.

Semih Sayginer blijft in het toernooi als één van de publiektrekkers na zijn winst op Sung-Won Choi, Murat Naci Coklu won de clash met Can Capak, Dani Sánchez vloerde de revelatie van de voorronden, Muammer Rahmet, Lütfi Cenet kreeg een ovatie na zijn snelle partij tegen Dick Jaspers (40-29 in 15) en Dong-Koong Kang versloeg een andere gevreesde Koreaan, Jae-Guen Kim. Daarmee zijn ook de twee Koreaanse wereldkampioenen van Viersen nu al uit het toernooi.

De flitsende opening in Antalya was voor Caudron met zijn prachtige finish van 18 in de partij tegen Hugo Patino. De Amerikaanse wildcard houder mocht in het verre Turkije twaalf keer stoten voor vijf caramboles en boog daarna deemoedig het hoofd voor de soevereine wereldkampioen: 40-5 in 12 beurten. Jae-Ho Cho had een povere start tegen de Nederlander Jean Paul de Bruijn, keek in de pauze tegen een kloof van 21-11 (9) aan, maar overrompelde zijn opponent met een vernietigende serie van 21! Dat bracht de Aziatische kampioen uiteindelijk een simpele zege met 40-28 in 16. Het was voor Cho zijn derde grootse optreden na de twee winstpartijen in de voorronden in 15 beurten.

Nikos Polychronopoulos, na de uittocht van alle Grieken in de voorronden de enige speler uit zijn land, schitterde met één van zijn traditionele vluggertjes. Met twee korte demarrages (11 in de 11e, 6 naar de finish) troefde hij de kansloze Anh Vu Duong af met 40-12 in 13 beurten. Het is een mooie opsteker voor de Griek, die op de rand van de top veertien balanceert.

De snelle aftocht van Dick Jaspers en Eddy Merckx zet de top vijf van de wereld zeker in beweging. De Nederlander maakt vrijwel zeker een duikeling op de ranglijst. Jaspers stond voor deze World Cup op de derde plaats, maar verliest 54 punten en komt waarschijnlijk rond de 7/8e plaats. Voor Merckx is het minder pijnlijk: de Belg is minder kwetsbaar en kan nog in de top drie blijven.

Dick Jaspers en Lütfi Cenet hebben al heel wat pittige gevechten geleverd in de laatste jaren. Ook dit keer was de Turk een taaie en zelfs onhoudbare tegenstander. Cenet had het initiatief vanaf de zevende beurt (17-16), sloeg de kloof met een serie van zeven en hield Jaspers in de slotbeurten op afstand. Cenet finishte met 2.666 gemiddeld, Jaspers met 1.933. Eddy Merckx moest in de laatste ronde van de dag buigen voor de Spanjaard Javier Palazón, die in de vijfde beurt met 10 op stoom kwam en later de koof sloeg naar 18-11, 34-18 en tenslotte 40-31 in 24.

Jung-Han Heo stootte al in de eerste sessie Martin Horn uit het toernooi. De terugkeer van de Duitser, die na 20-8 achter redelijk in de partij bleef, maar op 40-35 in 18 moest capituleren, zal voor één van de volgende World Cups zijn. Tayfun Tasdemir werd snel beroofd van zijn illusie om in eigen land te schitteren. De Vietnamees Ding Nai Ngo was hem te snel af met 40-28 in 21.

Eddy Leppens is met een missie aan het nieuwe jaar begonnen. In het nieuwe tijdperk wil hij zich tenminste in de top twintig spelen, om mee te kunnen doen aan de lucratieve Masters toernooien. De Belg staat nu op 21, door zijn winst in de eerste ronde tegen Sameh Sidhom stijgt hij tenminste twee plaatsen. De partij had een curieus slot: Sidhom leek uit te gaan met 10, maar miste zijn laatste carambole. Leppens, die twee keer moest scoren voor de winst, had een klein mazzeltje bij zijn eerste en finishte op 40-39 in 26.

Quyet Chien Tran had een dodelijk eindschot tegen Jérémy Bury, in een partij waar niet veel schot in zat, totdat de Vietnamees de geest kreeg en uitging met 12 voor 40-26 in 27. Dani Sánchez was degelijk, maar nog niet op zijn top tegen Rahmet (40-25 in 30). Marco Zanetti vond zijn ritme met een beslissende 12 in de 12e beurt en sloeg daarmee de kloof tegen Savas Bulut (40-29 in 21). Nguyen Quoc Nguyen, de wervelwind, was een klasse te sterk voor Hyung-Kon Kim (40-21 in 18) en Haeng-Jik Kim rekende na een trage start af met Adnan Yüksel (40-35 in 32). Murat Naci Coklu en Semih Sayginer hielden het aantal Turkse overlevers op drie met overwinningen op Can Capak en Sung-Won Choi. Coklu behoorde tot de uitblinkers van de dag in 17 beurten, Sayginer had na zijn sterke opening van 11-0 in vijf en 23-8 na een serie van 9 een matig slot, maar gaf de Koreaan door nog een 9 in de slotbeurten geen kans om terug te komen: 40-28 in 25.

De partijen voor de volgende ronde:
11.00 Turkse tijd:
Caudron-Heo
Ngo-Leppens
Tran-Sánchez
Polychronopoulos-Zanetti

13.00 uur:
Cenet-Nguyen
HJ Kim-Cho
Coklu-Kang
Sayginer-Palazón.

Tekst: Frits Bakker

​Foto Caudron (Kozoom Studio)

 

Bruijn, Jean Paul de Driebanden Jaspers, Dick
Volg ons online