"Alleen samen kunnen we iets bereiken"

Frits Bakker in gesprek met pionier, organisator, bestuurder en groot promotor van de biljartsport Bennie Deegens

20 mei 2020

BORCULO - Twee wereldtoppers, een prominente plaats op de internationale kalenders en als kleine landje, met 30.000 leden één van de grootste federaties van de wereld. Het Nederlandse biljarten koestert de status van vooraanstaande natie en Bennie Deegens mag er als pionier, organisator, bestuurder en groot promotor van zijn sport met recht trots op zijn. Hij staat bekend als ambitieus, als een voorvechter en vrijbuiter, gedreven door een eigenzinnig karakter. ,,We hebben een prachtig bestuur met drie man in de Sectie driebanden, die alle drie een hart hebben voor onze sport.'' Daarnaast, zegt hij, is Nederland uitgegroeid tot een biljartland dat meetelt in de wereld.

Bennie Deegens (72), uit Borculo in het oosten van het land, voert mede de regie binnen een sectie, die alle steun van de biljartbond krijgt en de weelde heeft van een organisatie die de niet terugdeinst om de grote internationale toernooien binnen te halen: World Cups, een Europees kampioenschap, maar ook de belangrijke nationale toernooien. Het WK voor dames en junioren, als de Coronacrisis het niet verhindert, staat dit jaar ook op de agenda. Bennie Deegens: ,,We zijn er klaar voor om er gelijk in te springen als we van de UMB mogen organiseren.''

De Nederlandse bond heeft na een korte uitstap over de grenzen een verloren zoon teruggehaald. Het onrecht van zijn mislukte Europese avontuur, vindt hij zelf nog altijd, had Bennie Deegens tot diep in zijn ziel geraakt. De aangeslagen bokser verwerkte de knock-out, verbeet de teleurstelling en keerde met volle energie terug in eigen land. De passie voor zijn sport heeft de rasorganisator terug naar de biljartzalen gedreven.

Kozoom sprak met Bennie Deegens en legde hem tien vragen voor. ,,Ik heb geantwoord zoals ik ben: eerlijk en recht-door-zee."

Paspoort:
Naam: Leonardus Hendrikus Deegens, roepnaam Bennie
Relatie: gehuwd met Agnes, tweede huwelijk, eerste vrouw overleden
Kinderen: 6 in totaal
Woonplaats: Borculo
Beroep: 44 jaar gewerkt bij Vredestein Banden, diverse leidinggevende functies, ook bestuurlijk in de vakbond en voorzitter van een grote ondernemingsraad
Functies in biljarten: vele commissies zoals herstructurering, doping.
Bestuurlijk portefeuille topsport binnen KVC, voorzitter sectie driebanden, nu wedstrijdsecretaris
Voorzitter CEB, Europese bond en bestuurslid UMB, wereldbond
Vijftien jaar teammanager van het beste klassieke biljartteam ter wereld, Cubri/Etikon, later Etikon
Koninklijke onderscheiding als Lid in de orde van Oranje Nassau

 

Bennie Deegens met Dick Jaspers en Jean van Erp na het behalen van de wereldtitel voor landenteams in Viersen

 

Kozoom/Frits Bakker: De KNBB heeft deze week de grote, internationale plannen voor de komende jaren met de UMB bekendgemaakt. Het Nederlandse biljarten staat er organisatorisch goed voor, vind je niet?
Bennie Deegens: Nederland is één van de beste landen als het gaat om het organiseren van evenementen. Dat vind je ook terug bij de KNBB. Met de fantastische ondersteuning van onze directeur Willem la Riviere, de stichting BEN, Biljart Evenementen Nederland, en een zeer talentvol bestuur van onze sectie zijn we in staat om dit samen op de kaart te brengen. Natuurlijk kun je dit soort grote evenementen niet zonder financiële ondersteuning van sponsoren, maar je moet ook over het talent en relaties beschikken om het te 'verkopen'. Dat lukt ons, de KNBB en de stichting BEN, voortreffelijk, mag ik wel zeggen.

Kozoom/FB: Waar heeft op het sportieve vlak Nederland zijn grote talenten volgens jou aan te denken. De nummer één van de wereld bij de mannen, de wereldkampioene bij de dames?
Bennie Deegens: De successen van Dick Jaspers en Therese Klompenhouwer moet je op de eerste plaats bij hun zelf zoeken. Ze moeten beschikken over talent in combinatie met doorzettingsvermogen en trainingsarbeid. Hulp van een trainer is natuurlijk ook essentieel. Door er veel tijd en energie in te steken, krijg je steeds meer zelfvertrouwen in het spel. Iedereen die het zelf speelt, weet dat biljarten een erg moeilijk spel is en dat het ook heel frustrerend kan zijn. Zelfbeheersing is dan ook een belangrijk onderdeel van de training. Wat Therese Klompenhouwer betreft is er vanuit onze sectie enorm veel respect. Ze heeft haar nek uitgestoken in een echte mannenwereld. Daar moet je een diepe buiging voor maken. De dames in de hele wereld danken veel aan haar. Daarbij heeft ze onze steun en dat heeft al veel opgeleverd. We zijn daar echt trots op, ondanks dat ze het veel alleen heeft moeten doen. En geloof mij, ze kan nog veel meer!

 

Bennie Deegens, tweede van rechts, trots op de Nederlandse successen en zijn bestuur

 

Kozoom/FB: Harry Mathijssen van de organisatie van de World Cups in Veghel zei deze week: tien jaar geleden was het Nederlands biljarten op sterven na dood. Wat is er in jouw opinie in die tien jaar veranderd?
Bennie Deegens: Ik ben dat niet helemaal met Harry Mathijssen eens. Om grote evenementen te organiseren, moet er sponsoring zijn en talenten die dit organiseren. Ook de media zijn een belangrijke factor in het totaal. De vijfkamp (Grand Dutch) was in ere hersteld met live-uitzendingen via biljart tv. Dat medium was de voorloper van Kozoom. Gerard ten Lohuis en mijn zoon Brian waren hier de eerste pioniers in en zeer succesvol project, dat niet ongemerkt is gebleven. Xavier Carrer heeft mij destijds gevraagd om samen te werken. Achteraf is dat helaas niet gebeurd, omdat het geld bij mij ontbrak. Kozoom heeft er nu een prachtig medium van gemaakt wat zeker heeft meegewerkt in wat het biljarten nu is geworden. Naar het bestuur van onze sectie kijkend, durf ik te stellen dat dit bestuur er ook veel aan heeft bijgedragen. We steken onze nek uit om doelen te bereiken en blijven dat doen. Dat gaat ook gepaard met confrontaties onderling, binnen onze eigen organisatie of in het land. Goedschiks of kwaadschiks, maar altijd vanuit ons hart voor de sport. Nooit voor eigen belang. Wat ons betreft is niets te gek.

 

Bennie Deegens tijdens zijn uitstapje naar de CEB als voorzitter van de Europese federatie

 

Kozoom/FB: Hoe kijk je terug op jouw jaren in het biljarten: onder andere op de uitstap naar de CEB en je vleugels uit te slaan naar de Europese biljartfederatie?
Bennie Deegens: Ik kijk met heel veel plezier terug op de jaren die ik in Nederland aan het biljarten heb besteed. De vijftien jaar dat ik manager was bij het topteam van Cubri/Etikon waren zeer succesvolle jaren. We hebben daar heel veel plezier beleefd, maar ook tranen gelaten. Veel meegemaakt en veel spelers begeleid in hun privéleven. Mijn motto was altijd dat een team alleen maar kon bestaan als er wederzijds respect was, zowel aan de tafel als ook ver er vandaan. Als ik daarop terugkijk, ben ik een tevreden mens en weet ik zeker dat de biljarters die met mij hebben samengewerkt er ook zo over denken. Mijn uitstapje naar de CEB was in eerste instantie ook geweldig. Ik was de kroonprins van wijlen Wolfgang Rittmann. Ik stond aan de wieg van de Europese kampioenschappen in Brandenburg en was samen met Rittmann verantwoordelijk voor het terug te laten treden van Jean Claude Dupont als president van de wereldbond. Wat er daarna gebeurde binnen de CEB is voor mij nog steeds onbegrijpelijk en een groot raadsel. Tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet waarom ik niet werd herkozen. Nooit was er een motie van wantrouwen tegen Helmut Biermann, de secretaris en mij ingediend. Ook hebben we nooit waarschuwingen gekregen. Sterker nog, toen Rittmann overleed, werd ik unaniem herkozen door bestuur en federaties. Als de president van de UMB mij drie tot vier keer vraagt om terug te treden als voorzitter, maar wel in het bestuur te blijven, dan speelt er iets en zijn er achter de schermen krachten aan het werk. Het blijft een mysterie, voor mij en Helmut Biermann, wat er nu precies heeft gespeeld. Jammer, want we hadden nog veel plannen voor de toekomst. Maar goed, het zal er wel bij horen want politiek is ook in de internationale bonden niet vreemd. En iedereen weet dat ik geen politicus ben, maar recht door zee, zonder omwegen. 

Kozoom/FB: En hoe zie jij het huidige internationale biljarten na het turbulente jaar 2019?
Bennie Deegens: Het internationale biljarten heeft een fikse tik gehad. Ik blijf het jammer vinden dat er geen compromissen zijn gesloten. Het conflict tussen UMB en PBA kent alleen maar verliezers en is volgens mij verkeerd aangepakt. Een commissie van 'wijze mannen', die ook internationaal aanzien hebben, had dit moeten uitwerken en bespreken. Als twee of drie partijen de hakken in het zand zetten en blijven volharden, heb je iemand nodig die in de helikopter gaat zitten. Ik vond het erg triest hoe het zich ontwikkelde. Recent bij het EK in Brandenburg zag je twee kampen ontstaan, die niet met elkaar omgingen. Wij vaardigden een nationale selectie af en het deed mij erg pijn, dat tijdens de finale driebanden bij de dames met Therese Klompenhouwer enkele spelers van de selectie bij Caudron aan het biljart zaten, terwijl dat niet eens een finale was. Die ontwikkeling is niet goed voor sporters. Ik hoop dat het ooit weer goedkomt, want biljarters schorsen, omdat ze hun brood willen verdienen, is niet goed.

Kozoom/FB: Wat denk jij als competitieleider van de eredivisie driebanden: gaan we vanaf september weer een nieuwe competitie tegemoet?
Bennie Deegens: We gaan er voorzichtig vanuit dat we in september weer beginnen te biljarten. De KNBB en onze directeur hebben zich erg ingezet hoe we dat kunnen bewerkstelligen. En natuurlijk zal het niet meer zo zijn als voor de pandemie. Maar ook met maatregelen, die straks bekend zullen worden gemaakt, kan er prima worden gebiljart. Of dit met veel publiek kan, is nog steeds een grote vraag, maar we hopen het seizoen te openen met het Nederlands kampioenschap driebanden voor dames. In ieder geval, topbiljarten zonder publiek is geen optie. Dan is er geen verdienmodel en draait alles met verlies. Ik vind het wel spannend hoe veel teams er straks inschrijven, want ik denk dat horeca en sponsoring helaas wel flinke klappen hebben gekregen. Het is in elk geval de bedoeling dat we op 1 juni de inschrijvingen weer openstellen.

 

Met het topteam waarmee Bennie jarenlang grote successen behaald: vlnr Jean Paul de Bruijn, Patrick Niessen, Henri Tilleman en Bennie Deegens

 

Kozoom/FB: De Sectie driebanden, een belangrijke pijler van de bond, wordt slechts geleid door drie mensen: Paul Brekelmans, Hans de Bruin en jij. Is dat niet veel te weinig?
Bennie Deegens: Klopt, naast de secties Carambole, Snooker en Pool zijn wij een belangrijke pijler. Vooral de afgelopen twee jaar, nu het driebanden een flinke boost doormaakt, zijn we een belangrijke gesprekspartner binnen de KNBB. Het driebanden is hot, dus er is veel belangstelling van sponsoren en media. Dat maakt het besturen wat makkelijker, omdat je als driebanden ook wat hebt te bieden. Maar het klopt dat een bestuur van drie mensen te weinig is, hoewel het ook wel effectief is. We zijn drie mensen die het biljarten in ons hart hebben zitten, waardoor inzichten en vernieuwingen snel kunnen worden besloten. Ik ben persoonlijk erg trots op dit bestuur. We zijn altijd met de sport bezig en hebben het beste met de spelers voor. Geen eigen belang of gewin. Ook zijn we niet altijd het makkelijkst, maar dat moet men maar voor lief nemen. Als er wederzijds respect is, zijn conflicten makkelijk op te lossen. Natuurlijk hebben we wel eens behoefte aan uitbreiding, maar hij of zij moet wel in ons team passen. Dat is al een hele opgave.

Kozoom/FB: Heeft Nederland als federatie binnen de UMB eigenlijk de meeste spelende leden van de wereld: 30.000?
Bennie Deegens: Daar heb ik geen idee van, want ik weet niet wat er bij federaties in de wereld speelt en hoeveel leden die hebben. Ik denk wel dat wij tot een de grootste federaties behoren in Europa. Misschien dat we in de wereld ook bij de top vijf staan. Korea en Vietnam zijn natuurlijk grote federaties in Azië. Het hangt er ook een beetje van af wat je meetelt. China is bijvoorbeeld een groot snookerland net als Amerika, Engeland enzovoort. Maar op zich is dit niet zo belangrijk. Voor mij telt niet de grootte van een federatie, maar wat ze kunnen betekenen voor de sport.

Kozoom/FB: De NOS (nationale tv) zendt minder biljarten uit dan in vroeger jaren. Hoe belangrijk is het voor jouw sport geweest om de commerciële tv-zenders in te schakelen?
Bennie Deegens: De commerciële zenders inschakelen voor de biljartsport is erg belangrijk. Je moet natuurlijk wel over de nodige, belangrijke middelen beschikken. Dat is niet alleen geld, maar ook de ambitie om je sport aantrekkelijk te maken voor de kijkers. We moeten ons verplaatsen in wat de kijker ervan vindt en daar onze sport aan aanpassen. Dat is ook goed voor de spelers.  We hebben de nodige stappen gezet, samen met de stichting BEN en de KNBB. De NOS wil zeker niet achterblijven, want ook zij willen de boot niet missen. En met de mogelijkheden die Kozoom kan bieden met hun uitstekende uitzendingen, is er een behoorlijke synergie voor de tv zenders.

Kozoom/FB: Hoe zie jij de toekomst voor biljarten, internationaal en nationaal?
Bennie Deegens: De coronacrisis heeft de hele sportwereld in de greep, niet alleeen de sportwereld natuurlijk, maar ik beperk me alleen tot onze sport. Met heel veel pijn in mijn hart zie ik om me heen hoe de bedrijven het moeilijk hebben. Ook onze horeca, sponsoren en teams. Daar maak ik mij best wel zorgen om. Dat er stappen terug moeten worden gezet is zeer reëel. De biljartsport zal echter altijd blijven bestaan en zal nooit verdwijnen. Recreatief is het een geliefde sport en daardoor zal er ook altijd wedstrijdsport zijn. Mensen willen nu eenmaal competitie met en tegen elkaar, in welke sport dan ook. Ook wij als KNBB denken na over hoe het straks verder zal moeten. Daar komen we weer uit, ik ben er zeker van. Als KNBB laten wij ons niet zo makkelijk van de tafel sturen. Voor wat het internationale biljarten betreft, hoop ik dat de belangrijke partijen in het conflict met UMB/KBF en PBA de strijdbijl begraven. Niemand, maar dan ook niemand zit hier op te wachten. Alleen samen kunnen we iets bereiken. Sponsoren, nationaal en internationaal, moeten onze sport weer gaan steunen en omarmen. Alleen dan hebben we recht van spreken als we nog eens 0lympisch willen worden.

 

Tekst: Frits Bakker
UItgelichte foto: Ton Smilde
Overige foto's: Kozoom, Touch

 

Deegens, Bennie Driebanden
Volg ons online