Torbjörn Blomdahl glorieus winnaar Jumbo World Cup 2022

Dick Jaspers in halve finale gestuit door Choong Bok Lee, die de wereldkampioen liefst twee keer in één toernooi versloeg!

Publiek in Veghel en op Ziggo Sport genoot van spectaculair en creatief spel van Blomdahl, die al vijf jaar geen World Cup had gewonnen, en die met zijn winst €16.000 opstreek.

29 oktober 2022

 

VEGHEL - De Zweed Torbjörn Blomdahl heeft vijf jaar moeten wachten op de 45e overwinning in een World Cup, maar hij is terug aan de absolute top. De wervelwind van het mondiale biljarten won tussendoor nog een wereldtitel (zijn zevende in totaal), maar sinds 2017 stond Blomdahl niet meer in een finale van een World Cup. De recordhouder in het mondiale circuit, zo'n 35 jaar aan de top, opvolger van Raymond Ceulemans als een groot kampioen en bekend om zijn meesterlijke klasse, virtuositeit, snelheid en grote arsenaal van stoten, zegevierde zaterdagmiddag in de World Cup van Veghel, Nederland, in de finale tegen de Koreaan Choong Bok Lee, die zijn eerste World Cup finale in zijn carrière speelde, met 50-30 in 21 beurten. Met zijn overwinning streek de net 60 geworden Blomdahl €16.000 op.

Torbjörn was opgelucht en blij: ,,Ik heb er in de World Cups vijf jaar op moeten wachten, maar dit voelt extra goed. Ik heb laten zien dat ik nog kan winnen.'' Hij keek na zijn overwinning voor de camera's terug op de mooie momenten van zijn overwinning in deze World Cup en op een mindere periode in zijn leven. ,,We hebben eerst de Corona tijd gehad, ik heb sinds enige tijd diabetes en ben wat kilo's kwijtgeraakt. Maar ik voel me gelukkig weer fit en heb genoeg energie om te schitteren in een toernooi met de wereldtop.'' Het waren ook de laatste woorden die UMB voorzitter Farouk Barki uitsprak aan het eind van de World Cup: ,,Welcome back, Torbjörn, welcome back, champion.''

De World Cup winnaar, die zijn eerste World Cup in zijn carrière al won in 1987 in Veurne, België, was in Veghel de sterkste na onder meer winst tegen Jacob Sörensen, Sung Won Choi, Jose Juan Garcia, Dani Sánchez, twee keer Semih Sayginer en tenslotte Choong Bok Lee in de finale. Blomdahl en Lee bleven in de finale lang in elkaars schaduw, met om beurten een kleine voorsprong  (26-22 bij de pauze) en Blomdahl als beste in de eindsprint, waarin hij onder meer afstand nam van zijn tegenstander met series van 7 en 3.

Dick Jaspers, die de finale miste, omdat hij in de ronde daarvoor struikelde over Choong Bok Lee, werd na Veghel de winnaar van de World Cup cyclus 2022. Hij blijft ook de koploper op de wereldranglijst. Torbjörn Blomdahl eindigde in Veghel met 1860 gemiddeld voor Choong Bok Lee met 1.515, Dani Sánchez met 2.084 (het hoogste moyenne), Dick Jaspers met 1.914 en Haeng Jik Kim met 1.903. Vier spelers haalden de hoogste serie van 16: Torbjörn Blomdahl in de halve finale, Jacob Haack Sörensen, Martin Horn en Nikos Polychronopoulos.

 

Het podium met de winnaar Torbjörn Blomdahl, Choong Bok Lee, Dick Jaspers en Dani Sánchez

 

De twee finalisten in een innige omhelzing

 

 

Halve finales (Blomdahl-Sánchez, Jaspers-Lee)

Drie Europeanen en één onverwachte Aziaat gingen in de eerste sessie van vrijdag de halve finales in. Torbjörn Blomdahl plaatste zich als eerste finalist door een overwinning in de halve finale tegen de Spanjaard Dani Sánchez met 50-26 in 23 beurten. Zijn tegenstander werd later op de middag bekend: de revelatie van de World Cup, Choong Bok Lee, die het laagst was geplaatst van de finalisten, won de partij tegen Dick Jaspers: 50-47 in 36. Hij plaatste zich voor de eerste World Cup finale in zijn carrière.

Blomdahl-Sánchez 50-26 (24/23)

Torbjörn Blomdahl sloeg de beslissende kloof tegen Sánchez met een serie van 16 in het tweede part. De Spanjaard had een iets betere start met 13-8 in 7, in de 9e beurt zette Blomdahl zijn eerste aanval in met een serie van 9, waarmee hij de score gelijk trok.

Bij de pauze had Sánchez nog een lichte voorsprong met 25-18 in 15, maar de Spaanse titelverdediger raakte vanaf die fase de controle kwijt. Hij vervolgde met zes nullen op rij, wat Blomdahl inspireerde tot zijn serie van 16 in de 18e beurt (37-25).

Het gaf de Zweed vleugels en had de Spanjaard lam geslagen, want Sánchez, totaal uit zijn ritme, maakte in zijn laatste negen beurten nog slechts 1 carambole: 50-26 in 24.

Torbjörn Blomdahl staat voor het eerst weer in een finale van een World Cup, nadat hij in 2017 zijn laatste World Cup heeft gewonnen in La Baule, Frankrijk. In de World Cup historie is Blomdahl voor deze finale de recordhouder: hij won 44 toernooien, werd 19 keer tweede en 27 keer derde.

Dani Sánchez handhaaft zich ondanks het verlies op de tweede positie in de wereldranglijst achter Dick Jaspers, die met een plaats in de finale zijn status nog kan verhogen.
 

Torbjörn Blomdahl na zijn winst op Dani Sánchez in de halve finale

 

Lee-Jaspers 50-47 (36/35)

De wanhoop straalde van zijn lichtjes transpirerende gezicht af, nadat Dick Jaspers een moeizaam gevecht met Choong Bok Lee had gestreden. De Nederlandse wereldkampioen, die voor het eerst een World Cup finale in Veghel leek te bereiken, ging in het slot van de partij tegen de Koreaan op de pijnbank. Hij zocht later wanhopig naar een verklaring. ,,Ik was heel de partij niet geconcentreerd genoeg, was te snel afgeleid, bijvoorbeeld door de voortdurend wisselende boarding, de telling van de seconden voordat ik moest afstoten. Dat stoort me allemaal niet als ik goed ben, maar ik was niet goed genoeg. En dan begint het me te storen. Ik had het perfecte gevoel niet, kon mijn tweede bal vaak niet goed raken. En met al die moeilijke posities die ik kreeg, is het daardoor misgegaan.''

Hij had er zo naartoe geleefd en vurig gehoopt op een finale tegen Blomdahl. ,,Het begon met een vreemd voorval bij de start. Ik dacht de opstoot te winnen, dus dat ik mocht starten, wat heel belangrijk is. Maar voordat ik kon vragen om opnieuw te stoten, omdat we bijna gelijk lagen, had de arbiter de ballen al van de tafel gehaald.''

Choong Bok Lee was dus de startende speler in plaats van Jaspers. De Koreaan zette zijn tegenstander gelijk op een 4-0 voorsprong. Jaspers kwam snel terug in de wedstrijd met 5 en 6 (15-7 voor), maar ging toch met een achterstand de stop in: 27-24 in 18.

Het bleef worstelen voor ieder punt, meer nog voor Jaspers dan voor Lee, die uitliep naar 41-34. De Nederlander vocht nog één keer terug met 7 naar den gelijke score: 41-41. Maar weer miste Jaspers daarna vijf keer op een rij. Het slot kwam met 46-42, Jaspers stribbelde nog tegen met 3 en 2, maar werd door drie keer een 2 in het zicht van de finish neergesabeld door de Koreaan: 50-47 in 36.

Dick Jaspers blijft ondanks de nederlaag de nummer 1 van de wereld en is de winnaar van de World Cup cyclus 2022.

 

Choong Bok Lee, blij met overwinning op Dick Jaspers

 

Jaspers liefst tweemaal verslagen door Choong Bok Lee

 

Een uitverkocht huis in de prachtige Koekbouw van Cultuur Haven Veghel
 

 

De Jumbo World Cup Veghel in vogelvlucht

World Cup dag 6: Stoomwals Jaspers naar laatste vier
World Cup dag 5: Jeffrey Jorissen met steun fans door poulefase
World Cup dag 4: Nederlanders stranden in zicht van haven
World Cup dag 3: Nederlanders maken indruk
World Cup dag 2: Veel Nederlanders door
World Cup Veghel: Alles over dag 1
Vooruitblik Jumbo World Cup Veghel: Dick Jaspers
Vooruitblik Jumbo World Cup Veghel: Harry Mathijssen
Vooruitblik Jumbo World Veghel

 

Alle links naar uitzendingen op tv, livestreams op YouTube, uitslagen etc. via deze pagina.

 

Tekst: Frits Bakker
Bewerking: KNBB
Foto’s: Ton Smilde

Driebanden Jumbo World Cup
Volg ons online